8 Haziran 2008 Pazar

kabak boranyesi (ya da boraniyesi)




Antakya'da 'kış kabağı' diye bildiğimiz, başka yerlerdeki bal kabağının beyazı olarak tarif edebileceğim bir kabaktan yapılan 'boranye' tarifini vereceğim. Boranye başka sebzelerle de yapılır, ıspanakla ya da patatesle.
Malzemeler:
Küçük bir kış kabağının yarısı (yaklaşık 1 kg kadar)
250 gram parça et (haşlanınca lif lif olanlardan, tercihen kontrafile)
200 gram nohut
yarım kilogram yoğurt
yarım kahve fincanı sıvıyağ
kırmızı toz biber
kuru nane

Nohutu ve eti yıkayıp düdüklü tencerede pişirin. (Nohut ve etin üzerini 2-3 parmak geçecek kadar soğuk su ekleyin. Tuz koymayın, çünkü tuz koyarsanız nohutun pişme süresi uzar. Tencerenin düdüğü açıkken kapağını kapatın ve kapağından tutup tencereyi kaldırarak iyice kilitlendiğinden emin olun.)
Diğer yandan kabağı soyup çekirdeklerini ayıklayın. Küp şeklinde doğrayın.
Kabağı soğuk suya koyup pişmeye bırakın. Yumuşayana kadar (yaklaşık 15 dakika) pişirin.
Nohutla birlikte haşlanan eti didikleyin.
Nohutu ve eti haşlanan kabakla karıştırın.
Yoğurdu çatalla çırpıp kabağın suyundan ekleyerek ılıtın ve kaynayan kabak, et ve nohut karışımına yavaşca ekleyin.
Son olarak yağ, tuz, biber ve naneyi ekleyip kaynamasını bekleyin.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: