9 Ağustos 2008 Cumartesi

patates boranyesi ve etli pilav

Okulda bir ders için hazırladığımız blog'a eklediğim eski bir yemek tarifini buraya almak istedim. Kısa bir süre önce bu kaybolmuş yazıma güzel bir yorum geldi ve çok sevindim.
**********************************************************************
Bu bölümü ne yazık ki (acaba ne mutlu ki mi desem?) Türkçe yazacağım. Çünkü İngilizce bilgim yemek tariflerini İngilizce yazmaya yetmiyor.

Hafta sonu çok güzel ve kolay bir Antakya yemeği yaptım. “Boranye” denilen tarzda yemekler ıspanak, kabak gibi sebzeleri sevmem ve yemem diyen insanlara şiddetle tavsiye ettiğim ve her seferinde çok beğendiklerini gördüğüm yemeklerdir. Bu kez ben patatesle yaptım.

Öncelikle haşlanmış et ve nohuta ihtiyacımız olduğu için düdüklü tencereye yıkanmış parça eti ve nohutu koyuyoruz (genellikle miktarları ölçmem ama fikir vermesi açısından burada yazacağım–yarım kilo kadar et ve 250 gram kadar nohut). Üzerine bolca soğuk su koyup kapagını kapatıyoruz. Yalnız bu noktada dikkatli olmak lazım, kapagı kapatırken düdüğün açık olmasına ve fazla havanın dışarıya çıkmasına izin verilmesi gerekir ki sonra yüksek basınç başımıza iş açmasın. Tencere “ötmeye” başladıktan sonra kısık ateşe alıp yaklaşık yarım saat etin ve nohutların pişmesini bekliyoruz. Bu arada patatesleri (iki büyük patates) soyup küp şeklinde doğruyoruz ve haşlıyoruz (çok dağılmamasına dikkat edin).

ayrıca bir kapta bolca yogurdu (yarım kilo kadar) iyice çırpıyoruz (ben taze yoğurt yerine annemin Antakya’dan getirdiği pişmiş yoğurdu-tuzlu yoğurt deriz- kullandım. süzme yoğurt da kullanılabilir).

ardından haşlanmış etle nohutu haşladığımız papateslere karıştırıyoruz. çırpılmış yogurdu ekliyoruz ve pişirmeye devam ediyoruz. bu yemek çorba kıvamında olacak o yuzden gerekirse su eklenebilir. biraz (bir çorba kaşığı) tereyağı, bolca kuru nane, tuz, azıcık kırmızı pul biber ve karabiber ekleyerek yemeğimizi bitiriyoruz.

Ben et ve nohut miktarını abartmış olduğum için yemekten arta kalan et suyu, et ve nohutla bir de pilav yaptım. Senol’un tabiriyle düğün yemeği gibi oldu. hatta yediği en güzel pilav olduğunu bile söyledi. Bu övgüleri benim yemek yapma çabalarımı destekleyerek çıkar sağlamak için dizmediğini düşünüyorum.

aynı yoğurtlu sosun içinde et ve nohutla birlikte patates yerine ıspanak kullanılarak yapılan “ıspanak boranyesi” ve kış kabağı kullanılarak yapılan “kabak boranyesi” ise harika lezzetlerdir. tavsiye edilir. gerçi bu yazıyı pek insanın okuyacağını sanmıyorum ama, yine de her yazı birileri okusun diye yazıldığından demek içimde küçük bir okunma umudu varmış

Hiç yorum yok: