20 Eylül 2008 Cumartesi

etli bamya



Geçen haftasonu hem cumartesi hem de pazar akşamları yemekte misafirlerimiz vardı. Yemeklerin tarifini yazabileyim diye kendi kendime malzemeleri ölçerek kullanacağıma ve fotograflarını çekeceğime söz vermiştim. Ama tabii o telaşta yapamadım...

Yuvarlama ve aşur (keşkeğe benzer bir Antakya yemeği) yaptım. Tarifler ve fotograflar başka bir zamana.

Bugün bamya yaptım. İnanmayabilirsiniz ama benim en sevdiğim yemeklerden biri... Hani şu Axess reklamındaki gibi, "bir insanın en sevdiği yemek bamya olabilir mi?". Yapmayı bilirseniz olabilir, neden olmasın...

Malzemeler (3-4 kişilik):
Yarım kilo bamya (küçüklerinden seçilmeli, öyle kocaman kocaman bir kaç parçaya bölünerek yenilenlerinden değil),
200 gr parça kırmızı et
1,5 kg olgun kırmızı domates
2 diş sarmısak
yarım su bardağı haşlanmış nohut (olmasa da olur)
2-3 kaşık sıvı yağ
2 limon

Yapılışı:
Buzlukta haşlanmış nohut bulundurmuyorsanız bamyaları ayıklamaya başlamadan düdüklü tencereye bir miktar nohut ve su koyup pişmeye bırakın.
Ne de olsa mutfakta da paralel prosesi arttırmaya çalışmalıyız. :)
Bamyaları ayıklayın. Yemeğin suyunun sünmemesi için sapları koni şeklinde kesin (ortasındaki delikler görünmeyecek şekilde).
Kuşbaşı doğranmış et sıvı yağda yavaş ateşte kavurun.
Bu arada domatesleri soyun ve doğrayın.
Kavrulmuş olan ete domatesleri ekleyin.
2 diş sarmısağı, 1 limonun suyunu ve tuz ekleyin.
Domateslerin suyunu çekip tencerenin dibine tutmasını bekleyin.
Bu arada bamyaları yıkayın. Sünmemesi için limonlu suda biraz bekletin.
1 lt kadar soğuk suyu artık iyice pişmiş olan domateslere ekleyin ve limonlu suda bekleyen bamyaları da süzerek tencereye atın.
Haşlanmış nohutları da ekleyin.
Yarım saat kadar bamyaların pişmesini bekleyin.

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok: