9 Ağustos 2008 Cumartesi

istanbul imambayıldısı



Adı istanbul imambayıldısı, ama bir Antakya yemeği. Tam bir yaz yemeği...

Malzemeler
1 kg patlıcan
1 kg domates
1 baş sarmısak
1 soğan
kuru nane
zeytinyağı

Patlıcanları alacalı soyun ve ince uzun kesin.
Kestiğiniz patlıcanları zeytinyağında kızartın. Bu yemekte kızartma için kesinlikle zeytinyağı kullanılmalı.
Bu arada domateslerin kabuklarını soyun, doğrayın ve suyunu çekene kadar ayrı bir tencerede pişirin.
Soğanı piyazlık doğrayın.
Sarmısakları soyun ve bütük parçalar halinde doğrayın
Patlıcanlar kızardıktan sonra tencerede kalan fazla yağı alın ve soğanı yumuşayana kadar az zeytinyağında çevirin.
İyice pişmiş olan domatesi, patlıcanları ve sarmısağı soğana ekleyin ve pişmeye bırakın. 5 dk kadar kaynaması yeterli.
Üzerine kuru nane serpin.

Afiyet olsun.

27 Temmuz 2008 Pazar

libye (börülce)

Bizim libye dediğimiz, başka yerlerde börülce olarak bilinen sebzenin yemeği... (kurusunun değil, tazesinin tarifidir :))
Tarif aslında taze fasulye tarifine çok benzer, bir iki püf noktası dışında.

Malzemeler
- 1 kg taze börülce
- 1 soğan
- 1 domates
- yarım çay bardağı zeytinyağı

Börülceleri fasulye ayıklar gibi ayıklayın.
(Esasen börülcelerin bir kısmının tazecik, bir kısmının da fazla olgunlaşmış, sararmış olması makbuldur. Taze olanları fasulye gibi ayıklanıp küçük küçük doğranır, sararmış olanlarının da içi ayıklanır.)
Küçük küçük doğrayın. Fasulyeleri büyük büyük doğrarız ama bu küçük doğranır.
Soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında kavurun.
İyice yıkadığınız börülceleri soğana ekleyin, karıştırın ve yavaş ateşte börülceler suyunu bırakıp çekene kadar pişmeye bırakın (yaklaşık 30-40 dakika).
Börülceler suyunu çekince kabuklarını soyup küçük küçük doğradığınız domatesi ekleyin.
Yemeğin dibi tutana kadar pişirin. Evet evet bu yemeğin dibinin tutması gerekir, fasulye gibi sulu sulu olmamalıdır. Ayrıca, domatesin de taze fasulyeye göre çok az olduğuna dikkat edin.
Tuzu eklemeyi unutmayın.

Afiyet olsun.

20 Haziran 2008 Cuma

kuru köfte




Muhtemelen herkesin bildiği bir tarif, kuru köfte

Malzemeler:
1 kg orta yağlı kıyma
1 soğan
maydanoz
1 dilim ekmek
1 yumurta
tuz, karabiber ve kırmızı pul biber

Hazırlanışı:
Soğanı rendeleyin, maydanozu incecik kıyın ve tüm malzemeleri karıştırıp iyice yoğurun. Ekmeğin iyice ufalanmasına dikkat edin.
Arada elinizi ıslatarak, ceviz büyüklüğünde aldığınız karışımı köfte haline getirip kızgın tavada az yağla pişirin.

Ben köfteleri hazırlayıp buzluğa atıyorum, haftaiçi akşam eve gelince hazır yemek oluyor, hemen buzluktan çıkarıp pişiriyoruz.

Fotograf olmadan tarif vermeyeyin diye bir tane numunelik pişirdim.

şıhılmahşi



Eveet, işte benim 'spesiyalitem'!
Şıhılmahşi adının ne anlama geldiğini bilmiyorum ama bir yerlerde dolmaların en güzeli anlamına geldiğini duymuştum.

Malzemeler:
1 kg kabak, küçük ve tazecik olanlarından
300 gr kıyma
1 soğan
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 kaşık domates salçası
1-2 kaşık nar ekşisi
tuz, karabiber
sıvı yağ

Hazırlanışı:
Kabakların kabuklarını alacalı sıyırın (ya da soyun) ve içlerini oyun. Bu yemekte kabaklar dolmadaki gibi incecik oyulmaz, biraz kalın bırakılır.
Kızdırdığınız ayçiçek yağında kabakları kızartın. Çok fazla kendilerini bırakana kadar pişirmeyin, hafif diri kalsınlar.
Bu arada kıymayı kavurun.
Soğanı ince doğrayıp kavrulmuş soğana karıştırın. Soğanlar yumuşayana kadar pişirin.
Kıymaya domates salçasını ve çok az su ekleyip karıştırın.
Karışıma nohutları ve nar ekşisini ekleyip bir taşım kaynatın (yani kaynamasını bekleyin işte :) ).
Tuz ve karabiber ekleyin.
Kızarttığınız kabakların içine bu karışımı bir çay kaşığı yardımıyla doldurun.
Kabakları bir tencereye dizin, 1 çay bardağı su ekleyip 5-10 dakika pişirin.

Benim gördüğüm kadarıyla bu yemeği yaparken içi hep artar ve doldurulmuş kabaklar bu içle birlikte pişirilip servis edilir.

15 Haziran 2008 Pazar

pazar sabahı kahvaltısı



Yalnızca tek parça olarak tavadan çıkarmayı başardığım için fotografını çektim, yoksa sahanda yumurta tarifi verecek değilim :)

12 Haziran 2008 Perşembe

etli kabak



Malzemeler
1 kilo kabak
200 gram kıyma
1 yemek kaşığı domates salçası
biraz sıvı yağ

beşamel sos için
yarım litre süt
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağı

süslemek için kaşar peyniri

Eti iyice kavurun. Et yağsızsa biraz sıvı yağ eklenebilir.
Bu arada kabakları alacalı soyun ve halka şeklinde doğrayın.
Kavrulan kıymaya kabakları ekleyin ve tencerenin ağzını kapatıp ateşi yavaşlatın.
15-20 dakika sonra kabaklar yumuşamış olacaktır. Bu aşamada aceleniz varsa, benim her zaman olduğu gibi, çok az su ekleyerek hızlı ateşte de pişirebilirsiniz.
Çok az suda ezdiğiniz salçayı ve tuzu ekleyin.
Kabaklar pişerken beşamel sosu hazırlamak için unu tereyağında sararıncaya kadar kavurun. Soğuk sütü ekleyip karıştırarak koyulaşana kadar pişirin. Tuzu eklemeyi unutmayın.
Bir fırın kabına kabağı (aslında annem yalnızca bu haliyle pişirir ve biz bu yemeğe 'kabak yemeği' deriz) döküp üzerine beşamel sosu yayın. Kaşar peynirini de beşamel sosun üzerine koyun ve üstü kızana kadar fırında pişirin.
afiyet olsun

8 Haziran 2008 Pazar

kabak boranyesi (ya da boraniyesi)




Antakya'da 'kış kabağı' diye bildiğimiz, başka yerlerdeki bal kabağının beyazı olarak tarif edebileceğim bir kabaktan yapılan 'boranye' tarifini vereceğim. Boranye başka sebzelerle de yapılır, ıspanakla ya da patatesle.
Malzemeler:
Küçük bir kış kabağının yarısı (yaklaşık 1 kg kadar)
250 gram parça et (haşlanınca lif lif olanlardan, tercihen kontrafile)
200 gram nohut
yarım kilogram yoğurt
yarım kahve fincanı sıvıyağ
kırmızı toz biber
kuru nane

Nohutu ve eti yıkayıp düdüklü tencerede pişirin. (Nohut ve etin üzerini 2-3 parmak geçecek kadar soğuk su ekleyin. Tuz koymayın, çünkü tuz koyarsanız nohutun pişme süresi uzar. Tencerenin düdüğü açıkken kapağını kapatın ve kapağından tutup tencereyi kaldırarak iyice kilitlendiğinden emin olun.)
Diğer yandan kabağı soyup çekirdeklerini ayıklayın. Küp şeklinde doğrayın.
Kabağı soğuk suya koyup pişmeye bırakın. Yumuşayana kadar (yaklaşık 15 dakika) pişirin.
Nohutla birlikte haşlanan eti didikleyin.
Nohutu ve eti haşlanan kabakla karıştırın.
Yoğurdu çatalla çırpıp kabağın suyundan ekleyerek ılıtın ve kaynayan kabak, et ve nohut karışımına yavaşca ekleyin.
Son olarak yağ, tuz, biber ve naneyi ekleyip kaynamasını bekleyin.
Afiyet olsun.